Skip to content

Samenvatting

Om de vergrijzing om te buigen is het nodig de stad interessant te maken voor jongeren.

Alkmaarse jongeren willen we graag hier houden. Voor de dorpen zijn jongeren belangrijk om het verenigingsleven van nieuw bloed te voorzien. Voor jongeren in de dorpen zijn starterswoningen noodzakelijk.

Jongeren uit andere regio’s willen we geïnteresseerd maken voor Alkmaar. Dat kan met universitaire opleidingen en post-HBO opleidingen die iets extra’s bieden. Denk aan een energiefaculteit samen met ECN en TNO; denk aan zaadveredeling, waar onze regio wereldwijd voorop loopt. Een post Hbo opleiding onder supervisie van de Universiteit van Wageningen. Denk aan uitbreiding van Alkmaar Data science in het KPN gebouw, een faculteit van de VU in Amsterdam. Geef het ziekenhuis een academisch ziekenhuis status.

Jongeren willen in een bruisende stad wonen. Een binnenstad waar woonklimaat voor de binnenstadbewoners prettig blijft en voor de bezoekers een bruisende ervaring oplevert.

Een bruisende stad

Wat betreft Progressief Alkmaar zet de stad in op verjonging.

Dat betekent talentvolle jonge mensen behouden, maar ook talentvolle jongeren aantrekken. Daar willen we universitair onderwijs voor uitbreiden en broedplaatsen faciliteren waar creativiteit en ondernemerschap de degens kruisen. Dat bereik je met voldoende jongerenhuisvesting (een en twee persoonshuishoudens; kleine winkelpanden omkatten naar twee tot drie appartementen en aan de rand van het centrum realiseren van starterswoningen). Bovenal een bruisende stad waar jongerencultuur een duidelijke en prominente plek krijgt .

Een bruisende stad is een stad waar leven zich op straat afspeelt, waar mensen ’s avonds op terrassen eten en flaneren langs grachten.  Verspreid evenementen over de stad en geef meerdere kernen de mogelijkheid om eigen aantrekkelijkheid te vergroten. (Dus ook Overdie, Oudorp en de Mare). Dat verlicht de druk op Waagplein en Ritsevoort. Sta festivals toe in broedplaatsen als Gasfabriek, Zaailand en Hal 25. Verplaats de finish van sportevenementen naar de Weterhout, Oosterhout en Rekerhout, laat wielerwedstrijden niet finishen langs het kanaal, maar aan de Kennemerstraatweg en de Singels. Dit soort veranderingen halen druk weg van het centrum en maakt de stad in zijn geheel grootser.

Geef de horeca in de binnenstad verplichte sluitingstijden, waardoor horecapersoneel zich kan verschuilen achter regels zonder door agressieve klanten onder druk gezet te kunnen worden om de zaak langer open te houden. Wat betreft Progressief Alkmaar mogen deze tijden wel heel ruim zijn en gemeentebreed op elkaar aansluiten. 

Progressief Alkmaar heeft in haar programma ook staan dat in het weekend en in ieder geval op zaterdag het gemeentelijk OV gratis is en in het weekend een “stapbus” rijdt om mensen van het centrum naar de buitenwijken te brengen welke rijdt tot 04.00 uur.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *