Skip to content

Er is iets met mensen die een contact beroep uitoefenen. Of je nu bij de kapper, fysiotherapeut, nagelstyliste of tattooerder in de stoel zit, daar waar geplukt, gefriemeld en gekneed wordt daar wordt gepraat. Heel veel gepraat. Deze sociale biotopen waar men het lokale wel en wee deelt is een goudmijn voor aptropologen, rechercheurs, nieuwsgierige aagjes en broodschrijvers zonder inspiratie. Zo was ik afgelopen week De Geknipte Gast in het beste thuis-salon van Daalmeer. Hier wordt je, net zoals bij Eus, hartelijk ontvangen en voorzien van prima koffie. Ook deze dames hebben het interview vermogen van Eus en dezelfde innemende vriendelijkheid. In het proces van een optrekkend zilverenpad weg te werken, werd ik in een mum van tijd het hemd van het lijf gevraagd toen ik terloops liet ontvallen mij kandidaat te hebben gesteld voor Progressief Alkmaar. Deze ‘a-politieke’ dames bij wie GR22 niet leefde, waren vooral gedesillusioneed door hun ervaringen met de ingekochte zorg en de co-ordinatie (lees stagnatie) hiervan. De Kafkaesque toestanden bij het vinden van de juiste zorgpartner om vervolgens overladen te worden met standaardpakketten die niet paste bij de hulpvraag.

Snel rees de vraag, waar staan jullie dan voor? Vol enthousiastme begon ik te ratelen over 50% sociale nieuwbouw, leegstaande bedrijfspanden ombouwen tot woningen, onderwijs niet belasten met jeugdzorgtaken (ouderkamer?), gemeente moet toezicht houden op kwaliteit WMO & Jeugdzorg, bijzondere bijstand 120% van de bijstandsnorm; inclusief witgoed en toegankelijk bij schulden. Onze ideeen resoneerde bij hun belevingswereld. Het was een cocktail van herkenning en zich gehoord voelen in onze ideeen dat de dames deed optpoppen tot ge-engageerde types die actief willen ondersteunen. Al voor het kopje koffie op was zat ik halverwege onze tien-punten lijst. Het klinkt allemaal heel leuk, maar het is wel heel veel wat jullie willen kwam M. (she could Dench Judy in een Bond film) scherp uit de hoek. En dat klopt. Een termijn van 4 jaar is bijzonder kort en niet genoeg om je fundament onder je visie goed te laten landen in de politiek. Echter, dat betekent niet dat je niets kunt ondernemen dat van grote betekenis kan zijn. Een zeer efectieve slag dat geslagen kan worden, is op beleidstechnisch gebied. Het is verre van sexy en alles behalve sprekend tot de verbeelding zoals. Maar wij willen ons in eerste instantie richten op het aanscherpen van de inkoopkaders bij de aanbesteding van zorg.

Door o.a. kwaliteit boven prijs te stellen en andere technische prestatie gerelateerde randvoorwaarden in te voeren, beogen wij de professional te bekrachtigen (discretionaire bevoegdheid). Waarbij een omslag naar hulp op maat te maken (vraaggericht) mogelijk wordt. De onderzoeken van journalistiek platform FollowTheMoney laten pijnlijk zien dat zorgverlenende instanties de enige partij zijn die beter worden van en in het huidige zorglandschap. Eerlijk is eerlijk, ons belastinggeld is niet bedoeld voor het spekken van gesjeesde bestuurders die de krenten uit de pap halen. De instanties worden gecontracteerd voor het bieden van juist die complexe hulp en niet om zich te verschuilen achter hun verdienmodel. Hier is ook een taak voor de gemeente weggelegd, om toe te zien dat de gecontracteerde zorg aan de kwaliteitsnormen voldoet.
Mocht ook u, net als de dames, zorgen hebben over het huidige zorglandschap in Alkmaar, dan gaan wij graag met u in gesprek op de verkiezingsmarkt in De Maere komende zaterdag 19 februari a.s.

PS: Mocht u bij uw kappersbezoek bij het beste thuissalon in Daalmeer, iets te enthousiast, flyers met ons 10 punten programma in de handen gedrukt krijgen, J’aime excuse 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *